Tegenwoordig zijn organisaties van elke omvang kwetsbaar voor hacks en andere cybersecurity risico’s. Zelfs met de meest geavanceerde technologieën en beveiligingsmaatregelen blijven menselijke fouten de grootste bedreiging voor de beveiliging van een organisatie. Eén van de meest effectieve manieren om dit tegen te gaan, is door werknemers in te lichten over security bewustzijn, vaak security awareness genoemd. Kleine tot middelgrote organisaties hebben echter vanwege beperkte middelen vaak moeite om uitgebreide beveiligingstrainingen aan hun werknemers te geven. In dit artikel bespreken we het belang van beveiligingsbewustzijnstrainingen en geven we enkele tips over hoe organisaties met beperkte middelen hun werknemers kunnen informeren over dit onderwerp.
De gevolgen van een beveiligingslek kunnen verwoestend zijn voor een organisatie. Het kan niet alleen leiden tot het verlies van gevoelige gegevens, maar het kan ook de reputatie en financiële stabiliteit van de organisatie schaden en zelfs leiden tot juridische gevolgen. Werknemers die geen beveiligingsbewustzijn hebben, lopen meer kans het slachtoffer te worden van phishing, social engineering-aanvallen en andere soorten cyberdreigingen, – waardoor uiteindelijk de organisatie gevaar loopt. Door werknemers bewust te maken van cybersecurity en hen actief te informeren hoe zij veilig om kunnen gaan met IT- en OT-apparatuur, kunnen deze risico’s worden beperkt door hen te leren hoe ze potentiële bedreigingen kunnen identificeren en erop kunnen reageren.
Tips om werknemers met beperkte middelen te informeren over beveiligingsbewustzijn
Hieronder zijn enkele tips te vinden welke organisaties kunnen gebruiken die graag tijd en aandacht willen besteden in het verhogen van het security bewustzijn van hun collega’s, maar niet de middelen hebben om hier veel geld voor uit te geven.
Ontwikkel een beveiligingsbeleid – Begin met het ontwikkelen van een beveiligingsbeleid dat de beveiligingsprotocollen en -verwachtingen van de organisatie schetst. Het beleid moet betrekking hebben op onderwerpen als wachtwoordbeheer, gegevensbescherming en het gebruik van persoonlijke apparaten. Zorg ervoor dat u het beleid duidelijk communiceert naar alle medewerkers en geef training over de implementatie ervan.
Voer regelmatig trainingssessies uit – Zelfs met beperkte middelen is het belangrijk om regelmatig trainingssessies te houden om het beveiligingsbeleid te versterken en werknemers te informeren over de nieuwste bedreigingen. Deze sessies kunnen de vorm hebben van online trainingsmodules, live webinars of persoonlijke trainingssessies. Zorg ervoor dat de training boeiend en interactief blijft om ervoor te zorgen dat medewerkers de informatie onthouden.
Bied phishingtesten aan – Eén van de meest voorkomende manieren waarop werknemers het slachtoffer worden van cyberaanvallen, is via phishing. Door phishingtesten aan te bieden, kunnen werknemers leren hoe ze dit soort aanvallen kunnen identificeren en erop kunnen reageren. Er zijn veel gratis en goedkope tools beschikbaar om phishingtesten te maken en uit te voeren.
Gebruik posters en infographics – Posters en infographics zijn een effectieve manier om werknemers te informeren over beveiligingsbewustzijn. Ze kunnen worden opgehangen in gemeenschappelijke ruimtes, zoals pauzeruimtes en vergaderruimtes, om medewerkers te herinneren aan het belang van veiligheid. Er zijn veel gratis templates online beschikbaar die organisaties kunnen gebruiken om hun eigen posters en infographics te maken.
Moedig het doen van meldingen aan – Werknemers moeten worden aangemoedigd om verdachte activiteiten of mogelijke inbreuken op de beveiliging te melden. Zorg ervoor dat werknemers een duidelijke en gemakkelijke manier hebben om incidenten te melden, zoals een speciaal e-mailadres of telefoonnummer. Dit kan de organisatie helpen om snel en effectief te reageren op beveiligingsbedreigingen.