In een recent artikel op de site zijn we ingegaan op nieuwe wet- en regelgeving rondom digitale weerbaarheid dat van toepassing kan zijn op de maakindustrie. Door de NIS2 wetgeving worden bedrijven medeverantwoordelijk gemaakt voor de systemen van hun leveranciers en partners. Dit maakt ketenbeveiliging, ofwel supply chain security, een essentieel aspect van de digitale veiligheid van bedrijven. Daarom staan we in deze artikelenreeks stil bij ketenbeveiliging en geven we je praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. In dit eerste artikel gaat het over de voorbereiding.
Wat is ketenveiligheid?
Doordat bedrijven steeds meer verbonden raken, heeft een beveiligingslek bij de ene organisatie steeds meer gevolgen voor de digitale veiligheid van een andere organisatie. Een drietal scenario’s is denkbaar:
- Een leverancier stopt de logistieke stromen naar je bedrijf als gevolg van digitale aanvallen.
- De (IT-)dienstverlener van je bedrijf is gehackt, waardoor de hacker mogelijk ook toegang heeft gekregen tot jouw bedrijfssystemen
- Er is een kritieke kwetsbaarheid ontdekt in een product of dienst wat gebruikt wordt in je bedrijfsproces.
Om deze scenario’s te voorkomen, is het noodzakelijk om een beleid op te stellen waarin alle risico’s en gevolgen in kaart worden gebracht. Hiervoor is gedegen voorbereiding binnen het bedrijf vereist.
Wat houdt de voorbereidende fase in?
De eerste fase van ketenbeveiliging is een cruciaal beginpunt om de digitale veiligheid binnen de keten te waarborgen. Deze fase draait om het verkrijgen van inzicht in de bestaande beveiligingsmaatregelen binnen de eigen organisatie. Dit betekent dat bedrijven een grondige evaluatie van hun huidige digitale infrastructuur uitvoeren, waarbij kwetsbaarheden worden geïdentificeerd. Daarnaast worden bekende risico’s geanalyseerd en de effectiviteit van huidige beveiligingsmaatregelen beoordeeld. De volgorde waarop dit plaatsvindt is:
- Breng het bedrijf in kaart. Let hierbij op de belangrijkste processen die van vitaal belang zijn voor het functioneren van je bedrijf.
- Voer een risicoanalyse uit, waarbij ook nadrukkelijk gekeken wordt naar kritieke bijdrages van toeleveranciers.
- Inventariseer belangrijke datastromen binnen en buiten je bedrijf.
- Betrek de juiste collega’s bij het proces. Denk hierbij aan de inkoop-, IT-, operationele- en juridische afdeling binnen je bedrijf.
- Vergroot het bewustzijn binnen je bedrijf over de risico’s in de hele keten.
- Stel een incident response plan op, waarin duidelijk wordt gemaakt wat het proces van reageren en mitigeren is, zodra er een incident plaatsvindt.
- Stel een bedrijfscontinuïteitsplan op, waarin wordt beschreven hoe het bedrijf om kan gaan met een ernstige verstoring van de keten. Maak duidelijk hoe het personeel en kritieke processen beschermd kunnen worden en hoe het bedrijf kan blijven functioneren tijdens een calamiteit. Bedenk welke zaken er nodig zijn om uit te besteden, maar ook welke processen je beter in eigen beheer kan houden. Op basis van een risicoanalyse kan een weloverwogen keuze gemaakt worden voor het verschuiven van veiligheidsrisico’s naar de eigen of een andere organisatie.
Waarom is de voorbereiding zo belangrijk?
In de voorbereidende fase ligt de basis voor een robuuste beveiligingsstrategie. Bedrijven die hun interne processen en beveiligingsmaatregelen goed in kaart brengen, kunnen beter anticiperen op mogelijke dreigingen en zich voorbereiden op toekomstige risico’s. Het voorkomt dat bedrijven achter de feiten aanlopen wanneer er zich een incident voordoet.
Een goede voorbereiding zorgt er ook voor dat bedrijven in staat zijn om met leveranciers en partners duidelijk te communiceren over hun verwachtingen op het gebied van beveiliging. Dit legt de fundamenten voor de samenwerking in de latere fases van ketenbeveiliging, waar bedrijven gezamenlijk werken aan het versterken van de digitale keten.
Tools en ondersteuning van het Digital Trust Center
Het Digital Trust Center biedt verschillende hulpmiddelen en richtlijnen voor bedrijven die hun voorbereidingsfase willen optimaliseren. Dit omvat praktische templates voor risicomanagement en beveiligingsmaatregelen, evenals advies over hoe een organisatie zijn digitale infrastructuur kan versterken. Daarnaast biedt het DTC trainingen en kennisdeling aan bedrijven, zodat zij goed geïnformeerd zijn over de nieuwste bedreigingen en oplossingen.
Conclusie
De voorbereidende fase in ketenbeveiliging is de eerste stap naar een digitale omgeving waarin bedrijven niet alleen hun eigen systemen beveiligen, maar ook die van hun ketenpartners. Een goede voorbereiding is essentieel voor het succes van de gehele ketenbeveiliging. Bedrijven die tijd en middelen investeren in deze eerste fase zullen beter in staat zijn om risico’s te beheersen en een veilige digitale keten te creëren. De digitale weerbaarheid van een organisatie begint altijd bij een solide fundament – en dat fundament wordt gelegd in de voorbereidende fase. Met een gedegen voorbereiding kunnen bedrijven zich met vertrouwen verder bewegen in de andere fases van ketenbeveiliging en hun digitale keten verder versterken.
Volgende week staan we stil bij de tweede fase: keteninventarisatie