Nieuws

Beveiliging van operationele technologie (OT) voor de maakindustrie

Organisaties worden alsmaar complexer wat ertoe leidt dat de IT-systemen steeds meer integreren met de operationele technologie (OT). Daarom is de beveiliging van OT-systemen een belangrijk onderwerp voor bedrijven in de maakindustrie. Of het nu gaat om kleine en middelgrote bedrijven of grote organisaties, de noodzaak om OT-systemen te beschermen tegen cyberdreigingen is universeel.

Wat is OT-beveiliging?
Operationele technologie verwijst naar de hard- en software die fysieke apparaten en processen in een onderneming bewaken en besturen. De terminologie ‘OT-beveiliging’ betekent dan ook het beschermen van deze systemen en netwerken tegen verschillende soorten cyberdreigingen. Om jou hierbij te helpen is het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland opgericht.

Waarom is OT-beveiliging belangrijk?
In de maakindustrie zijn OT-systemen vaak verantwoordelijk voor het beheer van kritieke productieprocessen. Een succesvolle cyberaanval op deze systemen kan leiden tot productieverlies, financiële schade en zelfs veiligheidsrisico’s voor werknemers.

Hoe kunnen bedrijven hun OT-systemen beveiligen?
Er zijn verschillende strategieën die bedrijven kunnen volgen om hun OT-systemen te beveiligen:

  1. Risicobeoordeling: Het is belangrijk om een grondige risicobeoordeling uit te voeren om potentiële kwetsbaarheden in je OT-systemen te identificeren.
  2. Netwerksegmentatie: Door je netwerk op te splitsen in kleinere segmenten, kun je de verspreiding van malware beperken als een deel van je netwerk wordt gecompromitteerd.
  3. Regelmatige updates en patches: Zorg ervoor dat alle software en firmware in je OT-systemen up-to-date zijn om bekende beveiligingslekken te dichten.
  4. Training van medewerkers: Je medewerkers zijn een belangrijke verdedigingslinie tegen cyberdreigingen. Zorg ervoor dat ze getraind zijn in de basisprincipes van cyberbeveiliging.

Deze strategieën zijn maar een oppervlakkige weergave van alles wat bij het beveiligen van OT-systemen komt kijken. Aangezien het niet makkelijk is om de juiste strategie te kiezen of implementeren is het CW Maakindustrie opgericht. Onder andere door de risicobeoordeling, in de vorm van een ‘0-meting’, bij de start van jouw lidmaatschap helpen we je snel op weg. Meer weten over hoe je jouw OT moet beveiligen? Kijk dan op de website van Digital Trust Center.

Conclusie
OT-beveiliging is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering in de maakindustrie. Daarom is het belangrijk om een proactieve benadering te volgen en de juiste beveiligingsmaatregelen te implementeren. Dat is hoe je de OT-systemen van jouw organisatie kunt beschermen tegen cyberdreigingen. Ongeacht de grootte van je organisatie, het is cruciaal de beveiliging van je OT-systemen serieus te nemen. Het is niet alleen een kwestie van financiële veiligheid, maar ook de veiligheid van je werknemers en de continuïteit van je bedrijfsvoering.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.