Nieuws

Bestuurders in de maakindustrie: Waarom cyberveiligheid nu meer dan ooit een chefsache is

Als bestuurder in de maakindustrie is het essentieel om nu aandacht te besteden aan cyberveiligheid. Vanaf 2025 zijn Europese regels van kracht die bestuurders expliciet verantwoordelijk maken voor het cyberbeleid van hun ondernemingen. Dit betekent dat nalatigheid zowel persoonlijke aansprakelijkheid als boetes tot wel 2% van de jaaromzet kan opleveren.

Veranderende Wetgeving en Verantwoordelijkheden
Tot nu toe werd cyberveiligheid vaak overgelaten aan IT-afdelingen, maar dat is niet langer afdoende. Bestuurders moeten nu maatregelen tegen cyberrisico’s goedkeuren, de uitvoering ervan controleren en zelfs helpen bij het waarborgen van de cyberveiligheid van toeleveranciers.

Consequenties van Nalatigheid
Wat gebeurt er als bestuurders deze verantwoordelijkheid niet serieus nemen? In eerste instantie gaan toezichthouders waarschuwingen en boetes geven, maar bij aanhoudende nalatigheid kan persoonlijke aansprakelijkheid volgen. Dit geldt ook voor commissarissen.

Samenwerking en Bewustwording
De maakindustrie is vaak sterk verbonden met toeleveranciers. Een zwakke schakel in de keten kan grote gevolgen hebben. Daarom is het van essentieel belang dat grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en toeleveranciers ondersteunen in het versterken van hun cyberveiligheid. Cyberaanvallen nemen toe en kunnen bedrijfsvoeringen lamleggen, zoals recentelijk gebeurde bij een logistiek dienstverlener in Australië. Nederland is niet immuun voor dergelijke risico’s en toch zijn we momenteel niet voldoende weerbaar:

‘Maar bij sectoren die voor het eerst onder de cyberregels gaan vallen, zoals de maakindustrie of de voedselketen, ligt dat anders. Die hebben regelmatig onvoldoende in beeld wat er op hen afkomt’, aldus Liesbeth Holterman, beleidsadviseur bij Cyberveilig Nederland, in het FD.

Praktische Bezwaren en Actie
Er is een tekort aan personeel met de nodige cyberkennis, wat zowel aan de kant van bedrijven als toezichthouders tot problemen kan leiden. Als Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland roepen we je op om nu actie te ondernemen. De tijd van een laconieke houding ten opzichte van cybersecurity is voorbij.

Meer nieuws of dreigingsinfo zien?

Word deelnemer en blijf op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen rondom digitale veiligheid.